Misaki Tanaka, çocukluğundan beri kendini çirkin hissettiğini ve bu durumun özellikle giysi denerken daha da belirginleştiğini belirtiyor. Bu nedenle, mevcut giysileri giyemeyen birçok insanın yaşadığı sorunları çözmek için tıp ve sosyal hizmet profesyonelleri, tekerlekli sandalye kullanıcıları ve cüce hastalığı olanlarla birlikte çalışmaya başladı.
SOLIT, müşterilerin 1600'den fazla desen arasından seçim yapabildiği, herkesin bedenine ve tarzına uygun giysiler sunan bir marka. Markanın mottosu "doğru insanlar için doğru şeyler, doğru miktarlarda" şeklinde. Bu nedenle, marka, planlama aşamasından itibaren engelli bireyleri ve cinsel azınlıkları sürece dahil ediyor, bir talep aldıktan sonra kumaşı kesmeye başlıyor ve sadece ihtiyaç duyulanı üretiyor.
SOLIT, akademik ve klinik görüşler ile tıp ve sosyal hizmet profesyonellerinin bulgularını ve günlük yaşamlarında bu sorunları yaşayanların anlayabileceği sorunları dikkate alarak bir tasarım özelliği geliştirdi. Bu sayede, 1600'den fazla kombinasyon olanağı sağlandı. SOLIT, iş sürecini verimli hale getirdi ve müşteriye özgü özellikleri korurken orta fiyat aralığını koruyan bir sipariş üzerine üretim modeli oluşturdu.
Tasarım, müşterilerin ihtiyaçlarına tam olarak uyan giysiler sunuyor. Bu, müşterilerin seslerini ve tıp ve sosyal hizmet profesyonellerinin seslerini planlama sürecinin başından itibaren geliştirme sürecine dahil ederek mümkün oluyor.
SOLIT, "doğru insanlar için doğru şeyler, doğru miktarlarda" mottosuyla, marka, planlama aşamasından itibaren engelli bireyleri ve cinsel azınlıkları sürece dahil ediyor, bir talep aldıktan sonra kumaşı kesmeye başlıyor ve sadece ihtiyaç duyulanı üretiyor. Hedefleri, doğayı, hayvanları ve küresel çevreyi de içine alacak şekilde hiç kimseyi veya hiçbir şeyi geride bırakmayan, çeşitli insanları kabul eden bir "herkes için" toplum yaratmaktır.
Proje, Eylül 2020'de Japonya'da başladı. Tasarım sürecinde, giysileri günlük yaşamlarında giymekte sorun yaşayan kişilerle yapılan görüşmeler, danışmalar ve tartışmalar, desen tasarımında fikirler sağladı. Örneğin, tekerlekli sandalye kullanıcıları için kollara ve cekete ekstra ribana eklemek önemlidir. Bu, kolların tekerleklere sürtünmesini ve tekerlekli sandalye kendi başına hareket ederken onları kaybetmesini önlemek veya kolları yukarı sıvamayı kolaylaştırmak için kullanılabilir.
En zor kısım, piyasada satılan giysilere sığmayan kişilere gerçekten uyan desenleri tasarlamaktı. Bunların bazıları engelliydi, bazıları giysilerinde belirli ihtiyaçları vardı. Akademik, klinik ve sosyal hizmet profesyonelleriyle sürekli tartışıyoruz.
Tasarım, müşterilerin 1.600'den fazla desen arasından seçim yapabildiği, beden tipi, engellilik durumu veya cinsiyet kimliğine bakılmaksızın herkesin uygun fiyata giyebileceği bir marka. Müşterilerin seslerini, engelli bireylerin ve cinsel azınlıkların seslerini, tıp ve sosyal hizmet profesyonellerinin seslerini planlama sürecinin başından itibaren geliştirme sürecine dahil ediyor ve bir satın alma talebi aldıktan sonra kumaşı kesiyor. Bu, tasarımın müşterilerin bireysel ihtiyaçlarına ve yaşam tarzlarına mükemmel bir şekilde uyum sağlamasını sağlar.
SOLIT, 2022'de A' Sosyal Tasarım Ödülü'nde Bronz ödül kazandı. Bronz A' Tasarım Ödülü, deneyimi ve yaratıcılığı doğrulayan, sanat, bilim, tasarım ve teknolojiyi en iyi uygulamalarla birleştiren ve teknik ve yaratıcı beceriler sergileyen, yaşam kalitesine katkıda bulunan ve dünyayı daha iyi bir yer haline getiren olağanüstü ve yaratıcı tasarımlara verilir.
Proje Tasarımcıları: MISAKI TANAKA
Görsel Kredileri: Image #1: Photographer Kiruke Watanabe, Key Visual1 2020.
Image #2: Photographer Koji Yamanaka, Masaki-san 2020.
Image #3: Photographer Dai Hashimoto, SOLIT Broad Shirts 2020.
Image #4: Photographer Takahide Wakabayashi, Dawn Jacket 2020.
Image #5: Photographer Kiruke Watanabe, Key Visual2 2020.
Proje Ekibi Üyeleri: Misaki TANAKA
ITSUO MIHARA
YUKIKO ITO
Tomoko IKENOUE
Proje Adı: Solit
Proje Müşterisi: MISAKI TANAKA